Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz.2. Wartość odżywcza i zdrowotna w świetle dozwolonych oświadczeń zdrowotnych

Tytuł:
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz.2. Wartość odżywcza i zdrowotna w świetle dozwolonych oświadczeń zdrowotnych
Fruit, vegetables, juices - their energy and nutritional value compared to the requirement of energy and nutrients. Part II. Nutritional and health value in reference to permitted health claims
Autorzy:
Plocharski W.
Markowski J.
Pytasz U.
Rutkowski K.
Tematy:
owoce
warzywa
soki owocowe
soki warzywne
kalorycznosc
wartosc odzywcza
skladniki odzywcze
zapotrzebowanie na energie
zywienie czlowieka
wartosc zdrowotna
oswiadczenia zdrowotne
ustawodawstwo
Unia Europejska
oswiadczenia zywieniowe
wskazane dzienne spozycie
rozporzadzenie Nr 432-2012-UE
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The legal principles concerning food products labeling were changęd in the European Union in 2011 (Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2011). In addition to the mandatory nutrition declaration on a product label, it is now allowed to give voluntary Information in the form of "nutrition claim" or "health claim". Following this new regulation, the Information about particular nutritional constituent, vitamin or mineral, or a group of constituents, may appear on the package only if its' amount is at least "significant" for health. At present, the puhlished positive Community list contains above 200 health and nutritional claims approved. Placement on the product label and in advertisement such valuable information may contribute to a change in consumer attitudes toward food and nutrition. The authors discuss some issues connected to the content of several nutrients in fruit and vegetables in relation to possible health and nutrition claims, taking into account also promotion of processed products.

W 2011 r. uległy zmianie przepisy w Unii Europejskiej dotyczące znakowania produktów (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z 25 października 2011 r.). Wprowadzono m.in. możliwość podawania dobrowolnej dodatkowej informacji dla konsumentów na temat wartości odżywczej i zdrowotnej w postaci tzw. „oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych". Zgodnie z tym rozporządzeniem, informacja o zawartości witamin i składników mineralnych, lub grupy składników, może być umieszczana na opakowaniu produktu jedynie w przypadku, gdy wartość ta jest „znacząca" dla zdrowia. Obecnie opublikowana lista zawiera ponad 200 „oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych". Podawanie przez producentów żywności tych ważnych informacji może przyczynić się do zmiany podejścia konsumenta do żywności i żywienia. W artykule autorzy omawiają zagadnienia związane z zawartością składników odżywczych w owocach i warzywach, biorąc pod uwagę „oświadczenia żywieniowe i zdrowotne", jakie mogą być stosowane w przypadku produktów przetworzonych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies