Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola soli w przetworach mięsnych i możliwości obniżenia jej zawartości. Artykuł przeglądowy

Tytuł:
Rola soli w przetworach mięsnych i możliwości obniżenia jej zawartości. Artykuł przeglądowy
Role of salt in meat products and possibilities reduce its content. Review article
Autorzy:
Makala H.
Tematy:
przetwory miesne
sol spozywcza
zawartosc soli
zagrozenia zdrowia
obnizanie zawartosci soli
dieta
podaz
spozycie zywnosci
zywienie racjonalne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy podjęto próbę oceny źródeł soli w diecie przeciętnego konsumenta, zawartej w spożywanych produktach. Przedstawiono rolę soli w przetwórstwie mięsa i przykładowe wyniki jej zawartości w wybranych przetworach rynkowych. Opisano źródło soli w mieszankach przyprawowych i możliwości jej obniżenia. Omówiono zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem chlorku sodu oraz działania podejmowane w celu obniżenia jego podaży w diecie.

The paper attempts to evaluate the sources of salt in the diet of the average consumer, contained in products consumed. The role of salt in meat processing and sample results obtained in the content of selected processed market. Described the source of salt in spice mixtures and the possibility of lowering its contents. Discusses the risks associated with excessive consumption of sodium chloride and the actions taken to reduce its supply in the diet.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies