Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antyoksydanty owoców i warzyw. Cz.2. Antyoksydanty jabłek

Tytuł:
Antyoksydanty owoców i warzyw. Cz.2. Antyoksydanty jabłek
Fruit and vegetables antioxidants. Part II. Apples antioxidants
Autorzy:
Achremowicz B.
Oszmianski J.
Puchalski C.
Tematy:
owoce
jablka
przeciwutleniacze
flawonoidy
procyjanidyny
fruktoza
pojemnosc przeciwutleniajaca
walory zdrowotne
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Poland is one of the most known apple producers in the world (3.5 mln t in 2015). increase of export is an important factor in development of fruit harvested. Apples, rich in antioxidants, are the subject of numerous studies. The highest antioxidant activity showed varieties Antonówka, Red Boskop, Ozark Gold. The capacity of antioxidants in apples is determined especially by procyanidins, but vitamin C also plays an important role. Transformation of fructose present in apples, causes an increase in antioxidant capacity. The content of antioxidants in apples is affected by variety, degree of maturity and method of storage. Among the products from apples highest content of antioxidants exhibit the cloudy juices and purée.

Polska jest jednym z najważniejszych producentów jabłek na świecie (3,5 mln t w 2015 r.). Rozwój eksportu jest istotnym czynnikiem zagospodarowania zebranych owoców. Jabłka, bogate w antyoksydanty, są obiektem licznych badań. Największą aktywnością antyoksydacyjną wykazały owoce odmian 'Antonówka', 'Red Boskop', 'Ozark Gold'. Pojemność przeciwutleniaczy w jabłkach powodowana jest głównie przez procyjanidyny, ale ważną rolę pełni tu także witamina C. Przemiany fruktozy obecnej w jabłkach powodują wzrost pojemności antyoksydacyjnej. Na zawartość przeciwutleniaczy w jabłkach wpływ mają: odmiana, stopień dojrzałości oraz sposób przechowywania. Z przetworów produkowanych z jabłek największą zawartość antyutleniaczy wykazują soki mętne i przecierowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies