Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The chemical composition of yeasts cultivated in the presence of various hydrocarbons

Tytuł:
The chemical composition of yeasts cultivated in the presence of various hydrocarbons
Charakterystyka składu chemicznego drożdży wyhodowanych w obecności różnych substratów węglowodorowych
Autorzy:
Wlodarczyk Z.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Chemical composition of P-2 yeasts which passed successfully diagnostic tests for the C. scotti variety, cultivated in the presence of various hydrocarbon parent substances (slack wax, hexadecane, naphtha) was investigated. No mare pronounced effect of the kind of carbon on the chemical composition of biomass was found to exist.

Wykonano badania składu chemicznego drożdży P-2 spełniających testy diagnostyczne gatunku Candida scotti wyhodowanych w obecności różnych substratów węglowodorowych (gacz. parafinowy, heksadekan, nafta), jako jedynego, źródła węgla. W celu uzyskania materiału porównawczego próby hodowlane prowadzono w praktycznie identycznych warunkach. Badania obejmowały oznaczenia zawartości białka, węglowodanów (z uwzględnieniem 4 frakcji: kwaśnego i alkalicznego glikogenu, glukanu i mannanu), tłuszczu, fosforu, popiołu, kwasów nukleinowych, aminokwasów, witamin grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, niacyny, kwasu pantotenowego). Porównanie wyników badań własnych ze spotykanymi sporadycznie w literaturze wykazuje, że zawartości białka (tabela 2, wahania od 45 do 49% s.m.), aminokwasów egzogennych (tabela 3, wahania od 26 do 31% s.m.) oraz witamin grupy B (tabela 5) zbliżone są do dolnej granicy wartości podawanych przez innych autorów. Zaobserwowano niewielkie zróżnicowanie ilości niektórych komponentów drożdży (białko, węglowodany, mannan) w zależności od rodzaju substratu, wobec którego zostały wyhodowane. Drożdże pochodzące z gaczu pairafinowego posiadają od 5-10% więcej białka, ok. 10-15% mniej węglowodanów (tab. 2) i ok. dwukrotnie mniej mannanu (tabela 4) w stosunku do biomasy uzyskanej z pozostałych rodzajów substratów (heksadekan, nafta). Stwierdzone niewielkie różnice nie pozwalają jednakże w jednoznaczny sposób określić związku między rodzajem źródła węgla a składem chemicznym uzyskanej biomasy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies