Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nutritional value variability of different poultry species meat in the organic production system

Tytuł:
Nutritional value variability of different poultry species meat in the organic production system
Zmienność wartości odżywczej mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w ekologicznym systemie produkcji
Autorzy:
Wojcik W.
Lukasiewicz M.
Tematy:
animal farming
turkey
Broad Breasted White breed
duck
Muscovy duck
chicken
broiler chicken
goose
Zatorska breed
poultry production
organic production
meat
poultry meat
nutritional value
breast muscle
meat composition
protein content
collagen content
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nutritional value variability of different poultry species meat in the organic production system. The aim of the present study was to determine the real nutritional composition for selected quality attributes of breast muscles of different organically-farmed bird species.The study covered four species of poultry – the Broad Breasted White turkey (group T), broiler chickens (group C), Muscovy ducks (Group D), and Zatorska geese (Group G). The animals came from an organic farm in Sukowska Wola (Poland). The number of birds raised on the farm was 80 per each species of poultry. The birds were raised in accordance with the organic farming standard for Poland (Council Regulation (EC) No 834/2007). During the course of the present experiment, the genotype was found to have a significant(P≤0.01; P≤0.05) effect on the dressing percentage and the muscle and giblet content of the carcasses, which was in agreement with findings of other researches. The muscle and giblet contents served as reference values. The average body weight before slaughter was, by species: turkeys (T-11.69kg), chickens (C-2.45kg), ducks (D-2.60kg), and geese (G-6.85kg).The bird species kept in the ecological farm have largely influenced the quality of the pectoral muscle of the poultry. It can be seen that the turkey and chick muscles contained slightly more protein, while less collagen, compared to the group of ducks and geese.

Zmienność wartości odżywczej mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w ekologicznym systemie produkcji. Celem badania było określenie rzeczywistego składu odżywczego dla wybranych cech jakości mięśni piersiowych różnych gatunków ptaków pochodzących z gospodarstwa ekologicznego. Badaniem objęto 4 gatunki drobiu tj. indyk biały szerokopierśny (grupa T), kurczęta mięsne (grupa C), kaczki piżmowe (grupa D) i gęsi zatorskie (grupa G). Zwierzęta pochodziły z gospodarstwa ekologicznego w miejscowości Sukowska Wola. Liczebność każdego gatunku drobiu w gospodarstwie wynosiła 80 sztuk. Ptaki utrzymywano zgodnie z polską normą dla gospodarstw ekologicznych (Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007). Zaobserwowano istotny wpływ (P≤0,01; P≤0,05) genotypu na wydajność rzeźną oraz udział mięśni i podrobów w tuszce ptaków. Średnia masa ciała przed ubojem poszczególnych gatunków wynosiła odpowiednio dla indyków (T-11,69kg), kurcząt (C-2,45kg), kaczek (D-2,6kg) i gęsi (G-6,85kg). Genotyp ptaków utrzymywanych w gospodarstwie ekologicznym przeważnie wpłynął w istotny sposób na jakość mięśni piersiowych drobiu. Można zauważyć, że mięśnie piersiowe indyków i kurcząt zawierały nieco więcej białka, natomiast mniej kolagenu, w porównaniu z grupą kaczek i gęsi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies