Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plant waste juices as raw material for yeast biomass production. Part II. Sugar beet leaves juice

Tytuł:
Plant waste juices as raw material for yeast biomass production. Part II. Sugar beet leaves juice
Odpadowe soki roślinne jako surowiec do produkcji biomasy drożdży. Część II. Sok z liści buraka cukrowego
Autorzy:
Wojtatowicz M.
Sobieszczanski J.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cultivations of 16 yeast strains of the species Candida, Torulopsis, Pichia, Hansenula and Schizosaccharomyces were carried out in a fermented and non-fermented juice from sugar beet leaves. Most strains utilized well sugars and lactic acid contained in the medium. Increments of biomass in the best cultures from 12 to 20 g of dry matter/dm³ depending on the initial sugar concentration were noted. The crop of microbial protein was substantially battered by a complement of the medium with ammonia N. The strain C. scottii A-311 proved to be the best adapted to growth in this medium. A high growth dynamics of this culture was observed, which was expressed in a shortening doubling time of biomass.

Oceniano wzrost 16 szczepów drożdży z rodzajów: Candida, Torulopsis, Pichia, Hansenula i Schizosaccharomyces w 4 różnych odcinkach otrzymanych z soku komórkowego liści buraka cukrowego po wydzieleniu z niego białek. Odcieki przygotowywano z jednej partii soku, zawierającego 2,57% cukrów; w jednym z odcieków podwyższono stężenie cukrów przez dodatek 1% glukozy. Pierwszy odciek otrzymano w wyniku termicznej koagulacji i wydzielenia białek z soku, pozostałe otrzymano z soku uprzednio poddanego fermentacji mlekowej, z którego białka wypadały samorzutnie przy końcu fermentacji po obniżeniu pH do 3.6. Wyjściowe pH 4.5 klarownych odcieków stanowiących środowisko do hodowli drożdży ustalano przy użyciu NH₄OH, Ca/OH/₂ lub H₂SO₄ . Poszczególne odcieki różniły się stężeniem cukrów od 1,54% do 2,63%, zawartością kwasu mlekowego od 0% do 0,94% i azotu od 126,1 do 241,8% (tab. 1). Większość szczepów drożdży rosła dobrze zarówno w sokach ukwaszanych biologicznie jak i nie poddawanych wcześniej fermentacji mlekowej dając w czasie 24 godz. hodowli wstrząsanych przyrosty biomasy rzędu 12-20 g ss/dm³ .(tab. 2-5). Wyróżniały się szczepy C. scottii A-311, C. utilis Z-2, C. guilliermondii K-29, T. globosa ADVI, C. krusei D-1. Większość szczepów metabolizowała kwas mlekowy, również cukry były efektywniej wykorzystywane z odcieków ukwaszanych biologicznie. Drożdże wyrastające w sokach ukwaszonych, neutralizowanych NH₄OH zawierały ponad 50% białka w suchej masie (tab. 3,5), podczas gdy biomasa drożdży wyrosłych w odciekach, w których nie zmieniano oryginalnego stężenia azotu była znacznie uboższa w białko. W zależności od składu chemicznego odcieku oraz zastosowanych drożdży uzyskiwano z 1 dm³ odcieku od 5,3 do 9,3 g białka mikrobiologicznego (rys. 1). Szczep drożdży C. scottii A-311 okazał się najlepiej przystosowany do rozwoju w ukwaszonym soku liści buraka cukrowego, rósł najszybciej w tym środowisku, utylizował wydajnie cukry oraz kwas mlekowy, nagromadzał w biomasie 54% białka (rys. 3).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies