Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych w 2010 roku

Tytuł:
Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych w 2010 roku
Economic efficiency of organic farms against the traditional farms in 2010
Autorzy:
Nachtman G.
Tematy:
rolnictwo
gospodarstwa rolne
gospodarstwa ekologiczne
gospodarstwa konwencjonalne
efektywnosc ekonomiczna
powierzchnia uzytkow rolnych
organizacja produkcji
koszty produkcji
dochodowosc produkcji
dochody
doplaty do dzialalnosci operacyjnej
rachunkowosc rolna
rok 2010
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyniki rachunkowości Polskiego FADN w 2010 roku potwierdziły duże zróżnico­wanie efektywności funkcjonowania gospodarstw ekologicznych w porównaniu do go­spodarstw konwencjonalnych, przynależnych do tych samych grup użytków rolnych. W gospodarstwach ekologicznych intensywność produkcji była około dwukrotnie niższa, a w ślad za tym plonowanie roślin. W efekcie m.in. słabszego plonowania, niższej obsa­dy zwierząt, większego udziału użytków zielonych, mniejszego udziału zbóż w struktu­rze upraw, średnia produktywność ziemi pozostawała na poziomie 45,4% wartości w go­spodarstwach konwencjonalnych. Powyższe uwarunkowania spowodowały, że w gru­pach gospodarstw ekologicznych posiadających mniej niż 50 ha UR dochody z rodzin­nego gospodarstwa rolnego i na osobę nieopłaconą w rodzinie rolnika były niższe niż w porównywanych gospodarstwach konwencjonalnych, mimo pozyskania wyższych do­tacji. Natomiast bardzo duże gospodarstwa ekologiczne (>50 ha UR) mimo słabych efek­tów produkcyjnych dzięki pozyskanym dopłatom uzyskały dochody na FWU wyższe.

The results of Polish FADN accountancy in 2010 confirmed big diversity of effective­ness of organic farms in comparison to traditional farms, within the same groups of Uti­lized Agricultural Area (UAA). Production intensity, as well as yields, were twofold lower in organic farms. Lower level of yields, lower livestock density, higher share of grassland, lower share of cereals in the structure of crops made an average productivity of the land 45.4% of the value in traditional farms. Above mentioned conditions brought on, that in groups of organic farms with less than 50 ha of UAA family farm incomes and family farm incomes per 1 Family Work Unit were lower than in traditional farms studied, although the subsidies obtained were higher. On the other hand very big organic farms (with more than 50 ha), in spite of weak production effects, achieved higher family farm incomes per 1 Family Work Unit, thanks to subsidies.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies