Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of ethephon applied before harvesting on vitamin C, reducing sugars, protein total, and carotenoids content in the fruits of sweet pepper PCR (Capsicum annuum L.)

Tytuł:
The influence of ethephon applied before harvesting on vitamin C, reducing sugars, protein total, and carotenoids content in the fruits of sweet pepper PCR (Capsicum annuum L.)
Wpływ etefonu stosowanego przed zbiorem na zawartość witaminy C, cukrów redukujących, białka ogólnego i karotenoidów w owocach papryki słodkiej PCR Capsicum annuum L.
Autorzy:
Perucka I.
Bubicz M.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Changes were examined in vitamin C, protein total, reducing sugars, and carotenoids content in fruits of sweet pepper treated with ethephon (2-chloroethylphosphonic acid) before harvesting the fruits. The obtained results show that epplying ethephon caused an increase in vitamin C and carotenoids total content in fruits of pepper harvested 35 days after spraying. With an increase of xantophyll concentration (capsanthin + capsorubin) effected by ethephon, a decrease in β-carotene occurred, and with an increase in the amount of β-carotene a decrease in the amount of red carotenoids in pepper fruits was found.

W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu kwasu 2-chloroetylofosfonowego stosowanego przed zbiorem owoców na zawartość witaminy C, cukrów redukujących, białka i karotenoidów w owocach papryki słodkiej PCR. Etefon zastosowano w stężeniu 0; 0,05 i 0,2 % w formie oprysku na rośliny w początkowej fazie dojrzewania owoców. Do analiz zbierano owoce w trzech terminach w miarę ich dojrzewania. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że owoce zbierane w późniejszym terminie posiadały wyższą zawartość witaminy C, β-karotenu i czerwonych barwników karotenoidowych. Zawartość żółtych barwników uległa zmniejszeniu. Przedżniwne stosowanie etefonu nie obniżyło jakości owoców. Otrzymane wyniki badań wykazały, że zastosowanie etefonu spowodowało wzrost zawartości witaminy C i sumy karotenoidów w owocach papryki. Przy wzroście stężenia β-karotenu w owocach traktowanych etefonem, występowało obniżenie zawartości czerwonych barwników, a przy wzroście ilości czerwonych karotenoidow - obniżenie zawartości β-karotenu. Nie stwierdzono natomiast wpływu etefonu na zawartość żółtych barwników karotenoidowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies