Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of hygienic quality parameters on composition and physical properties of Olkuska sheep milk

Tytuł:
The influence of hygienic quality parameters on composition and physical properties of Olkuska sheep milk
Wplyw parametrów jakości higienicznej na skład i własciwosci fizyczne mleka owiec olkuskich
Autorzy:
Ptasinska-Marcinkiewicz J.
Tematy:
hygienic quality
quality parameter
chemical composition
physical property
correlation
milk
sheep milk
Olkuska breed
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to determine the influence of sheep’s milk hygienic quality parameters on its composition and physical characteristics. During the three-year study 140 samples of Olkuska sheep milk were collected for analyzes. The samples were taken during the morning milking, and then were tested to determine the composition, physical properties, the presence of inhibitory substances, somatic cell count (SCC) and the total number of microorganisms. The increase in SCC and the total number of microorganisms caused an increase in dry matter content, total protein, casein, fat, total and soluble ash, pH, viscosity, conductivity and freezing point, and a decrease in lactose content, acidity and density. Statistically significant correlations were obtained for the relationship between SCC and the content of casein, fat, acidity, pH, density, and conductivity. As regards the total number of microorganisms most of the correlations were statistically significant, and the calculated correlation coefficients were higher than in case of SCC.

Celem badań było określenie wpływu parametrów jakości higienicznej mleka owczego na jego skład i cechy fizyczne. W trakcie trzyletnich badań pobrano do analiz 140 próbek mleka owiec olkuskich. Próbki pobierano z porannego udoju, następnie poddawano badaniom w celu określenia składu, właściwości fizycznych, obecności substancji hamujących, liczby komórek somatycznych (SCC) oraz ogólnej liczby drobnoustrojów. Wzrost SCC i ogólnej liczby drobnoustrojów powodował wzrost zawartości suchej masy, białka ogółem, kazeiny, tłuszczu, popiołu ogólnego i rozpuszczalnego, pH, lepkości przewodności i temperatury zamarzania oraz spadek zawartości laktozy, kwasowości i gęstości. Statystycznie istotne współczynniki korelacji uzyskano dla zależności między SCC i zawartością kazeiny, tłuszczu, kwasowością, pH, gęstością i przewodnością. W odniesieniu do ogólnej liczby drobnoustrojów większość obliczonych zależności była istotna statystycznie, a uzyskane współczynniki korelacji były wyższe niż dla SCC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies