Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The risk of winter oilseed rape contamination by ochratoxin A, depending on their storage conditions

Tytuł:
The risk of winter oilseed rape contamination by ochratoxin A, depending on their storage conditions
Ryzyko skażenia nasion rzepaku ozimego ochratoksyną A w zależności od warunków ich przechowywania
Autorzy:
Wickiel G.
Gwiazdowski R.
Marcinkowska K.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Storage conditions are an important factor in colonization of agricultural goods by pathogenic fungi and contamination by mycotoxins. The aim of this study was to determine the effect of the winter oilseed rape storage conditions on the grain contamination by ochratoxin A. The study was conducted at the Department of Plant Protection Research Institute of Plant Protection – National Research Institute in Poznan. Mycological analysis of the examined seeds of the oilseed rape showed the presence of fungi such as Penicillium spp., and Aspergillus spp. Chromatographic analysis showed very low levels of ochratoxin A in the rapeseed tested immediately after harvest, as well as in the samples of seeds stored in the conditions simulating storage (below the quantitation limit) and low levels of ochratoxin A in the samples stored in the conditions that stimulate the secretion of toxins. The highest contamination with toxins was found in a sample of seeds of the Monolith and it amounted to 0.2 μg/kg OTA (ochratoxin A).

Warunki środowiskowe, w których przechowywane są płody rolne, stanowią ważny czynnik wpływający na zasiedlenie przez grzyby patogeniczne oraz zanieczyszczenie mikotoksynami. Celem badań było określenie wpływu warunków przechowywania nasion rzepaku ozimego na kontaminację nasion ochratoksyną A. Badania prowadzono w Zakładzie Badania Środków Ochrony Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu. Analiza mikologiczna nasion wykazała obecność grzybów, m.in. z rodzajów: Penicillium spp., Aspergillus spp. Analiza chromatograficzna wskazuje na bardzo niski poziom ochratoksyny A w nasionach rzepaku badanych bezpośrednio po zbiorze, jak również w próbkach nasion przechowywanych w warunkach symulujących magazynowe (poniżej granicy oznaczalności). Niski poziom ochratoksyny A stwierdzono także w próbkach przechowywanych w warunkach stymulujących wydzielanie toksyny. Najwyższe skażenie toksynami stwierdzono w próbce nasion odmiany Monolit i wynosiło ono 0,2 μg/kg OTA (ochratoksyna).

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies