Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czarnobyl w polskich owocach

Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach od pierwszych dni maja 1986, czyli od awarii elektrowni jądrowej w Czarnobylu, prowadzi monitoring skażeń powietrza, wody, gleb i produktów spożywczych. Pięć lat badań i ciągłej obserwacji naukowej pozwala dopiero na postawienie pytań na temat zależności osadzania się substancji promieniotwórczych — od gleby, jej przepuszczalności, gatunku rośliny, jej zdolności gromadzenia skażeń w korzeniach, łodygach, pniu, liściach i owocach, a nie tylko od stopnia skażenia w czasie awarii.

The Research Institute of Pomology and Floriculture at Skierniewice has been monitoring the contamination of air, water, soils and foodstuffs since May 1986 that is from nuclear power plant disaster in Chernobyl. Five years of studies and continuous scientific observation allows now dealing with issues regarding the relationships between accumulation of radioactive substances and the type of soil, its permeability, individual plant species and its ability to accumulate radioactive substances in roots, shoots, boles, leaves and fruits and not only on the degree of contamination during the disaster.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies