Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość i aktywność przeciwutleniająca handlowych soków jabłkowych

Tytuł:
Jakość i aktywność przeciwutleniająca handlowych soków jabłkowych
The quality and antioxidant activity of commercial apple juices
Autorzy:
Pluciennik E.
Kolniak-Ostek J.
Oszmianski J.
Tematy:
sok jablkowy
handel detaliczny
asortyment
analiza zywnosci
jakosc
ocena jakosci
aktywnosc przeciwutleniajaca
dzialanie prozdrowotne
soki metne
polifenole
zawartosc polifenoli
pojemnosc przeciwutleniajaca
przechowywanie
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of storage temperature on turbidity, phenolic compounds content and antioxidant capacity of clear and cloudy apple juices was investigated. Cloudy juices from the same producer have higher content of polyphenolic compounds and antioxidant capacity than clear juices. After 6 months storage time, study showed an increase in juices turbidity, and decrease in antioxidant capacity and polyphenolic compounds content identified by HPLC.

Zbadano wpływ temperatury przechowywania na zmętnienie, zawartość związków polifenolowych oraz pojemność przeciwutleniającą mętnych i klarownych soków jabłkowych zakupionych w handlu detalicznym. Soki mętne tych samych firm znacznie przewyższały pod względem zawartości związków polifenolowych i pojemności przeciwutleniającej soki klarowne. Po okresie 6-miesięcznego przechowywania, zaobserwowano wzrost zmętnienia badanych soków oraz spadek pojemności przeciwutleniającej, a także zawartości związków polifenolowych oznaczonych metodą HPLC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies