Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Problems concerning a qualitative assessment of pig meat

On the basis of research the authors have found that in the case of the analzyis of the meat quality in groups of animals, it is not enough to give the results of the determinations of physico-chemical properties as averages. Due to their contrasting characteristics, the PSE and DFD meat defects occurring in the same group of animals may, in the case of calculating average values, neutralize one another and, in effect, give a result as for normal, good quality meat. Therefore, when the meat quality is analysed in groups of animals, it is necessary to give the proportional contents of PSE meat, DFD meat, and normal meat.

Na podstawie przeprowadzonych badań autorzy stwierdzili, że w przypadku analizy jakości mięsa grup zwierząt nie wystarcza podawanie wyników oznaczeń właściwości fizykochemicznych w postaci wartości średnich. Ze względu na swoją przeciwstawną charakterystykę, wady mięsa PSE i DFD występujące w tej samej grupie zwierząt mogą w przypadku obliczania wartości średnich wzajemnie się znosić i w efekcie dawać wynik wskazujący na mięso normalne dobrej jakości. Istnieje zatem konieczność przy określaniu jakości mięsa grup zwierząt, podawania procen­towego udziału mięsa PSE, DFD i normalnego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies