Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Incidence of risk of interaction between antibiotics and chemotherapeutic agents with food in a selected group of patients

Tytuł:
Incidence of risk of interaction between antibiotics and chemotherapeutic agents with food in a selected group of patients
Czestosc wystepowania ryzyka interakcji pomiedzy antybiotykami i chemioterapeutykami a zywnoscia w wybranej losowo grupie chorych
Autorzy:
Jarosz M
Wolnicka K.
Tematy:
patient
food interaction
interaction
antibiotic
food
chemotherapeutic agent
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Out of 481 selected patients treated under basic and specialist health care a group of 53 patients taking antibiotics and chemotherapeutic iroslawagents because of infections of respiratory and digestive systems has been separated. Research on these patients included an assessment of their diet, a sociological survey questionnaire and a questionnaire concerning the way in which the drugs are taken. In the case of 19 people surveyed (35.8%) an incorrect way of taking drugs in relation to meals has been stated, which created a risk of decrease in or lack of the drugs activity. In the light of the above observations, it seems important to educate patients and physicians and draw their attention to the possibility of pharmacotherapy complications connected with the interactions between antibiotics and chemotherapeutic agents and food.

Spośród 481 losowo wybranych pacjentów leczonych w podstawowej i specjalistycznej opiece zdrowotnej wyodrębniono grupę 53 pacjentów zażywających antybiotyki i chemioterapeutyki z powodu zakażeń układu oddechowego i pokarmowego. Badania u tych pacjentów objęły ocenę sposobu żywienia, kwestionariusz badań socjologicznych i kwestionariusz dotyczący sposobu zażywania leków. U 19 badanych (35,8%) stwierdzono nieprawidłowy względem posiłków sposób zażywania leków, co stwarzało ryzyko zmniejszenia lub braku ich działania. W świetle powyższych obserwacji ważna jest edukacja pacjentów i lekarzy w celu zwrócenia uwagi na możliwości powikłań farmakoterapii związanych z interakcjami pomiędzy antybiotykami i chemioterapeutykami a żywnością.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies