Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phytoplasma detection in rose shoots propagated in vitro

Tytuł:
Phytoplasma detection in rose shoots propagated in vitro
Autorzy:
Kaminska M.
Podwyszynska M.
Sliwa H.
Tematy:
phytoplasma
micropropagation
rose
antibiotic
virus-like disease
rose plant
in vitro
detection
shoot
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of PCR examination indicated that during two years of tissue culture at standard conditions, on the medium with BAP 1 mg l-1 and continuous temperature of 20oC, phytoplasma could be detected in diseased plants of rose cv Sacha and Jazz. In the second year of micropropagation phytoplasma detection rate in tissues of infected roses increased and was relatively higher than in the first one. To test whether phytoplasmas are sensitive to temperature and light intensity, phytoplasma-affected micropropagated rose plants were grown on medium with BAP 1.0 or 0.5 mg l-1 and at the temperature of 4, 15, 20 or 25oC in darkness or in the light. PCR analysis indicated that phytoplasma detection was not effected by these conditions during 4 weeks of culturing. However, phytoplasma was not detectable in rose plants after 8 weeks culturing on the same medium without transplanting. Micropropagated rose shoots maintained on medium with Gentamycin or Baytril at the concentration of 25.0 or 50.0 mg l-1 had reduced growth and were chlorotic. However, no direct effect of applied antibiotics on phytoplasma detection was evidenced.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies