Tytuł pozycji:
Soki - bez nich zyc sie juz nie da
In the introduction author refers to the legislation concerning juices and nectars, gives definitions and discusses the basic requirements concerning these products. Polish fruit juice industry adjusted to the requirements of legislation, which however is not known to the consumers (even those close to food industry) and mass media. Author refers to press information, which degraded products such as juices and nectars to „fast food" and gives information which may support good opinion of the consumers on nutritional value of juices. The premise of the article is the conclusion that lack of objectivity in reporting nutritional matters, may be harmful not only to producers, who anyhow will locate their products on the Common Market, but also to the Polish consumers.
Autor odwołuje się do legislacji dotyczącej soków i nektarów owocowych, podaje definicje i omawia podstawowe wymagania dotyczące tych produktów. Polscy producenci dostosowują się do tych wymagań, natomiast nie są one powszechnie znane konsumentom (nawet tym związanym z branżą spożywczą) i ośrodkom opiniotwórczym, w tym środkom masowego przekazu. Nawiązując do informacji prasowych, które w złym świetle przedstawiają produkty przemysłu sokowniczego, autor przekazuje informacje, które mogą utwierdzić konsumentów w opinii o wartościach odżywczych soków. Przesłaniem artykułu jest stwierdzenie, że brak obiektywizmu w relacjonowaniu zagadnień żywieniowych może być szkodliwy nie tyle dla producentów, którzy znajdą sobie miejsce na Wspólnym Rynku Unii Europejskie, ale przede wszystkim dla polskich konsumentów.