Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analityczna i obliczeniowa ocena pobrania kadmu, rteci i olowiu z calodziennymi racjami pokarmowymi osob doroslych

Tytuł:
Analityczna i obliczeniowa ocena pobrania kadmu, rteci i olowiu z calodziennymi racjami pokarmowymi osob doroslych
Autorzy:
Marzec Z
Tematy:
olow
rtec
osoby dorosle
pierwiastki toksyczne
zawartosc metali
oznaczanie
kadm
calodzienne racje pokarmowe
zywienie czlowieka
lead
mercury
adult
toxic element
metal content
determination
cadmium
daily food ration
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W całodobowych racjach pokarmowych osób dorosłych z terenu województwa lubelskiego oceniono zawartość kadmu, rtęci i ołowiu. Oceny poziomu pobrania toksycznych pierwiastków dokonano techniką obliczeniową Z wykorzystaniem programu FOOD oraz metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej. Kadm i ołów oznaczono techniką ekstrakcyjną po spopieleniu próbek, natomiast rtęć techniką zimnych par po mineralizacji próbek kwasem azotowym i siarkowym.

Eighty three whole day rations of forty one adults from the Lublin province were examined in 1995 and 1996 for cadmium, mercury and lead content. Cadmium and lead were determined by flame atomic absorption spectrometry using ammonium pyrrolidinedithiocarbamate (APDC) as the complexing agent and 4-methyl-2-pentanone as the organic phase. Mercury was determined by cold vapour atomic absorption spectrometry after wet digestion with nitric and sulphuric acids. The level of the daily intake of cadmium, mercury and lead was also calculated by the „FOOD" programme based on Polish „Tables of trace elements in food products". Average cadmium, mercury and lead intakes with women's diets were: 19 ± 6.5 µg, 5.4 ± 1.4 µg, 90 ± 18 µg in 1995, and 15 ± 4.5 µg, 4.6 ± 1.1 µg, 85 ± 22 µg in 1996, respectively. The corresponding figures for men's diets were 31 ± 8.4 µg, 7.313.3 µg, 135 ± 34 µg in 1995, and 20 ± 5.1 µg, 5.5 ± 1.8 µg, 104 ± 133 µg in 1996, respectively. There were significant differences between the analytical and calculated results (the calculated values sometimes were almost 100% higher). In the majority of the studied diets, the levels of the toxic elements were below 50% PTWI (Provisional Tolerable Weekly Intake).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies