Tytuł pozycji:
Zawartosc tluszczu i sklad kwasow tluszczowych wybranych produktow przekaskowych [chipsy]
Określono zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w 20 próbkach produktów przekąskowych (chipsy). Stwierdzono, że badane chipsy zawierały w zależności od asortymentu od 27,4 do 37,8% tłuszczu. Skład tego tłuszczu był bardzo zróżnicowany, zależnie od rodzaju chipsów i producenta. Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych wahała się w zakresie od 6,8 do 51,5 g/100 g tłuszczu, a izomerów trans od 0,0 do 18,8 g/100 g tłuszczu. Ze względu па wysoką zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans spożycie chipsów powinno być ograniczane.
The content of fat and fatty acid composition were determined in 20 sample snack products (potato chips). The chips contained from 27.4 to 37.8% fat. The composition of the fat yaried considerably, depending on chips type and manufacturer. The content of saturated fatty acids ranged from 6.8 to 51.5 g/100 g fat, while the content of trans isomers was between 0.0 and 18.8 g/100 g fat. Considering the high content of fat and the high proportion of saturated fatty acids and trans isomers, consumption of the chips should be limited.