Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Carotenoids in fish. 51. Cyprinidae - Phytophagus: Rutilus rutilus, Rutilus rutilus Heckeli, Scardinus erythrophtalmus, Chondrostoma nasus and Rhodeus sericeus amarus

Tytuł:
Carotenoids in fish. 51. Cyprinidae - Phytophagus: Rutilus rutilus, Rutilus rutilus Heckeli, Scardinus erythrophtalmus, Chondrostoma nasus and Rhodeus sericeus amarus
Karotenoidy u ryb. 51. Cyprinidae - Fitofagi: Rutilus rutilus, Rutilus rutilus heckeli, Scardinus erythrophtalmus, Chondrostoma nasus i Rhodeus sericeus amarus
Autorzy:
Czeczuga B.
Tematy:
Rutilus rutilus
Scardinius erythrophthalmus
Chondrostoma nasus
metody badan
Rhodeus sericeus amarus
karpiowate
chromatografia cienkowarstwowa
Cyprinidae
ploc
biochemia
wzdrega
fitofagi
chromatografia kolumnowa
swinka
ichtiologia
rozanka
karotenoidy
ryby
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The column and thin-layer chromatography was used to the presence and total amount of carotenoids in some body parts of 5 fish species.

Stosując chromatografię kolumnową i cienkowarstwową badano występowanie poszczególnych karotenoidów w niektórych częściach ciała 5 gatunków ryb fitofagów. Badaniami objęto takie gatunki jak: Rutilus rutilus, Rutilus rutilus heckeli, Scardinus erythrophtalmus, Chondrostoma nasus oraz Rrhodeus sericeus amarus. W wyniku badań ustalono obecność takich karotenoidów jak: ß-karoten, a-kryptoksantyna, ß-kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, tunaksantyna, epoksyd luteiny, echinenon, 3'-hydroksy- echinenon, 4'-hydroksyechinenon, kantaksantyna, a-doradeksantyna, ß-doradeksantyna, fenikoksan- tyna, idoksantyna, astaksantyna, rodoksantyna, oraz ester 2'-norastaksantyny. Wspólnymi karotenoidami dla wszystkich badanych gatunków ryb okazały się ß-kryptoksan- tyna, zeaksantyna oraz astaksantyna. Na podkreślenie zasługuje wykazanie w płetwach płoci i wzdręgi obecności estru 2'-norasta- ksantyny. Byłoby to pierwsze wykazanie tego karotenoidu u przedstawicieli ryb słodkowodnych. Podano również ogólną zawartość karotenoidów oraz stosunki procentowe poszczególnych z nich. Ogólna zawartość karotenoidów wahała się od 0,075 (płetwy Chondrostoma nasus) do 36,890 pg g'1 świeżej masy (jelita Rutilus rutilus). Jeśli chodzi o badane części ciała to najzasobniejszymi w karotenoidy okazały się wątroby i jelita badanych gatunków ryb.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies