Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Cyfrowa analiza obrazu - zastosowanie w ocenie jakosci jeczmienia browarnego

Ocena technologiczna jęczmienia browarnego obejmuje wiele wyróżników. Jakość słodu zależy w dużym stopniu od stanu biologicznego ziarna i j ego cech odmianowych, np. jakości bielma. Różnorodność strukturalna bielma jest przyczyną wielu problemów w czasie słodowania. W artykule przedstawiono nowe techniki oceny jakości jęczmienia browarnego pozwalające określić jakość bielma i w rezultacie przewidzieć zachowanie się ziarna w czasie słodowania. Jedną z nowych technik instrumentalnych jest cyfrowa analiza obrazu (DIA), która pozwala na obiektywną, automatyczną ocenę cech obrazu. Przedstawiono przykłady oceny jakości technologicznej ziaren jęczmienia browarnego techniką DIA.

Technological estimate of malting barley contains many indexes. The quality of malt depends in great part on biological state of the grain and its variety features, as quality of endosperm. Structural variety of endosperm is one of the reasons of many problems during the malting process. In this paper there are presented the new techniques for estimation of quality of malting barley. These techniques allow to define the quality of endosperm and to foresee the behaviour of the grain during the malting process. Digital Image Analysis (DIA) is the one of newest instrumental techniques that allows estimating the picture automatically and objectively. There are presented the examples of estimation of technological quality of malting barley with use of DIA.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies