Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Funkcjonalne produkty spozywcze

W artykule dokonano przeglądu prac dotyczących funkcjonalnych (bio- aktywnych) produktów spożywczych. Na przykładzie soków i napojów przedstawiono genezę, usytuowanie i definicję nowego rodzaju żywności. Scharakteryzowano bioaktywne komponenty żywności, z uwzględnieniem źródeł ich pozyskiwania, jak również omówiono ważniejsze właściwości regulujące odnoszące się do organizmu. Przytoczono dane dotyczące rozwoju rynku żywności funkcjonalnej i podano przykłady wybranych produktów handlowych.

The review of scientific publications dealing with functional (bioactive) foods. On the example of fruit drinks and beverages genesis, positioning and definition of new variety of foods were discussed. Characteristics, resources and main regulatury functions of bioactive food components in living organisms were presented. Data on world market development of both bioactive components and incorporating functional foods were given. Examples of commercial functional food products were tabulated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies