Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Monoterpene and sesquiterpene hydrocarbons in the fruit essential oil of Phellodendron amurense Rupr.

Tytuł:
Monoterpene and sesquiterpene hydrocarbons in the fruit essential oil of Phellodendron amurense Rupr.
Autorzy:
Lis A
Boczek E.
Gora J.
Tematy:
phytochemistry
essential oil
Amur cork tree
sesquiterpene
hydrocarbon
Phellodendron amurense
monoterpene
fruit
Rutaceae
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Phellodendron amurense Rupr. (amur cork tree, Rutaceae), a strong tree, native to Eastern Asia, it is cultivated in Europe and America as a decorative plant. Phellodendri cortex con­tains alkaloids, limonoids, phenolic compounds and polysaccharides. It is used as antiinflammatory, antineuralgic and antidiabetic agent in stomach diseases in Far East Medicine. Air-dried fruits contain 1.9% of essential oil. Monoterpene and sesquiterpene hydrocar­bons were investigated. Hydrocarbon fractions were isolated by vacuum distillation and flash chromatography. Components of fractions were identified by GC, GC/MS, and 'H-NMR spectroscopy. Fifteen monoterpene hydrocarbons representing 72% of the oil with myrcene (67,3%) and nineteen sesquiterpene hydrocarbons representing 1 1% of the oil with ß-caryophyllene (7.0%) and germacrene D (1.6%), were identified.

PheUodendron amurense Rupr. (korkowiec amurski, rodzina rutowate) jest okazałym drze­wem pochodzącym z Azji Wschodniej, w Europie i Ameryce uprawianym w celach deko­racyjnych. Kora Phelodendri cortex jest surowcem farmakopealnym, zawiera alkaloidy, li- monoidy, związki fenolowe i polisacharydy. W dalekowschodniej medycynie jest używa­na jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy i przeciwbiegunkowy w chorobach układu pokarmowego. Z owoców korkowca wydzielono 1,9% olejku eterycznego. Określono w nim zawartość i sklad jakościowy węglowodorów monoterpenowych i seskwiterpenowych. Frakcje wę­glowodorów izolowano metodą destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem i chromatogra­fii fleszowej. Do identyfikacji składników wykorzystano metodę GC, GC/MS i 'H-NMR. Zi­dentyfikowano 15 węglowodorów monoterpenowych, które stanowiły 72% olejku z do­minującym mircenem (67,3%), oraz 19 węglowodorów seskwiterpenowych, stanowiących 11% olejku, w tym ß-kariofilen (7,0%) i germakren D (1,6%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies