Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Cadmium-induced changes in antioxidant enzymes in suspension culture of soybean cells

Tytuł:
Cadmium-induced changes in antioxidant enzymes in suspension culture of soybean cells
Autorzy:
Sobkowiak R.
Rymer K.
Rucinska R.
Deckert J.
Tematy:
superoxide dismutase
cell
soybean
suspension culture
cadmium
catalase
plant growth
peroxidase
antioxidative enzyme
ascorbate peroxidase
heavy metal
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cadmium (Cd), similarly to other heavy metals, inhibits plant growth. We have recently showed that Cd2+ either stimulates (1–4 uM) or inhibits ( 6 uM) growth of soybean (Glycine max L.) cells in suspension culture (Sobkowiak & Deckert, 2003, Plant Physiol Biochem. 41: 767–72). Here, soybean cell suspension cultures were treated with various concentrations of Cd2+ (1–10 uM) and the following enzymes were analyzed by native electrophoresis: superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POX) and ascorbate peroxidase (APOX). We found a significant correlation between the cadmium-induced changes of soybean cell culture growth and the isoenzyme pattern of the antioxidant enzymes. The results suggest that inhibition of growth and modification of antioxidant defense reactions appear in soybean cells when Cd2+ concentration in culture medium increases only slightly, from 4 to 6 uM.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies