Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of methyl jasmonate on ethylene production, ACC oxidase Activity and Carbon dioxide evolution in the yellowish-tangerine tomato fruits [Lycopersicon esculentum Mill.]

Tytuł:
The effect of methyl jasmonate on ethylene production, ACC oxidase Activity and Carbon dioxide evolution in the yellowish-tangerine tomato fruits [Lycopersicon esculentum Mill.]
Wplyw estru metylowego kwasu jasmonowego na produkcje etylenu, aktywnosc oksydazy ACC i wydzielanie dwutlenku wegla w owocach zolto-pomaranczowej odmiany pomidorow
Autorzy:
Czapski J
Miszczak A
Saniewski M
Tematy:
pomidory
dwutlenek wegla
oddychanie
aktywnosc enzymatyczna
ester metylowy kwasu jasmonowego
odmiany zolto-pomaranczowe
oksydaza ACC
owoce
etylen
warzywa
tomato
carbon dioxide
respiration
enzyme activity
jasmonic acid methyl ester
ACC oxidase
fruit
ethylene
vegetable
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The yellowish-tangerine tomato (cv. Bursztyn) in the green, light yellow and yellow stages of ripening were treated with 0.1% and 1.0% of methyl jasmonate (JA-Me) in lanolin paste and kept for several days and then they were evaluated for production of ethylene, ACC oxidase activity and C02 evolution. Production of endogenous ethylene in mature green fruits was low and increased during ripening. JA-Me stimulated ethylene production and ACC oxidase activity in all investigated stages of fruit ripening. Slices excised from mature green fruits produced highest amount of carbon dioxide as compared to more advanced stages of ripening. JA-Me in 0.1% and 1.0% concentrations increased significantly C02 evolution in green fruits, while in light yellow and yellow fruits only higher concentration of JA-Me stimulated carbon dioxide production. Wpływ estru metylowego kwasu jasmonowego na produkcję etylenu, aktywność oksydazy ACC i wydzielanie dwutlenku węgla w owocach żółto-pomarańczowej odmiany pomidorów

Produkcja endogennego etylenu w wyrośniętych zielonych pomidorach odmiany żółto-pomarańczowej Bursztyn byla niska i wzrastała w miarę ich dojrzewania. Ester metylowy kwasu jasmonowego (JA-Me) zwiększał zarówno produkcję etylenu jak i aktywność oksydazy ACC we wszystkich stadiach dojrzałości owoców. Wycinki z owoców zielonych wydzielały istotnie więcej dwutlenku węgla niż wycinki pobrane z owoców bardziej dojrzałych. JA-Me w stężeniach 0.1% i 1.0% zwiększał wydzielanie C02 w wycinkach owoców zielonych, natomiast w owocach bardziej dojrzałych tylko stężenie 1.0% JA-Me powodowało nieznaczny wzrost produkcji dwutlenku węgla.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies