Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zroznicowanie genetyczne i chemiczne macierzanki zwyczajnej [Thymus pulegioides L.] oraz macierzanki piaskowej [Thymus serpyllum L.]

Tytuł:
Zroznicowanie genetyczne i chemiczne macierzanki zwyczajnej [Thymus pulegioides L.] oraz macierzanki piaskowej [Thymus serpyllum L.]
Genetic and chemical variability of common thyme [Thymus pulegioides L.] and wild thyme [Tymus serpyllum L.]
Autorzy:
Pioro-Jabrucka E
Suchorska-Tropilo K
Szalacha E
Tematy:
Thymus serpyllum
roznorodnosc genetyczna
analiza DNA
macierzanka piaskowa
Thymus pulegioides
macierzanka zwyczajna
zroznicowanie chemiczne
olejki eteryczne
genetic diversity
DNA analysis
wild thyme
chemical differentiation
essential oil
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Genetic diversity of common thyme (Thymus pulegioides L.) and wild thyme (Thymus serpyllum L.) by the RAPD method was evaluated. The investigated populations of both species significantly differed in respect of developmental traits as well the content and composition of essential oil. The content of essential oil in the herb Thymus pulegioides was higher. Phenolic substances (thymol and carvacrol) dominated in the essential oil of Thymus pulegioides, whereas terpens (β-myrcene, cineol, borneol and β-cariophyllene) in the essential oil of Thymus serpyllum.

Przeprowadzono ocenę zróżnicowania genetycznego macierzanki zwyczajnej (Thymus pulegioides L.) oraz macierzanki piaskowej (Thymus serpyllum L.) na podstawie analizy genomowego DNA, techniką RAPD. Wszystkie analizowane populacje różniły się na poziomie DNA. Obydwa gatunki macierzanek były także wyraźnie różnicowane pod względem cech rozwojowych oraz zawartości i składu chemicznego olejku eterycznego. Istotnie większą zawartość olejku stwierdzono w zielu macierzanki zwyczajnej. Głównymi składnikami olejku macierzanki zwyczajnej były związki fenolowe (tymol lub karwakrol), a macierzanki piaskowej terpeny (β-myrcen, cyneol, borneol, β-kariofilen).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies