Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of the corn grain storage method on saccharification and ethanol fermentation yield

Tytuł:
Effect of the corn grain storage method on saccharification and ethanol fermentation yield
Wplyw metody przechowywania ziarna kukurydzy na proces scukrzania skrobi i wydajnosc fermentacji etanolowej
Autorzy:
Nowak J.
Szambelan K.
Miettinen H.
Nowak W.
Czarnecki Z.
Tematy:
starch
starch saccharification
bioethanol
ethanol fermentation
saccharification
ethanol yield
alcohol composition
gelatinization
chemical conservation
storage method
corn grain
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The chemical conservation was chosen in the study as the method for preserving fresh com grain for distilleries. Five types of preserved com samples were prepared. The control (with no additives) and four preserved with the preparation, based on formic and propionic acids (KemiSile 2000 Plus), at different levels. Ali the samples were stored for two months. Ethanol fermentations of low-temperature-cooked and pressure-cooked com starch were carried out using commercial distillery yeast. The yeast strain, after starch hydrolysis with two enzymes, was able to produce 86-93% of theoretical ethanol yield from low-temperature-cooked com. The ethanol production was almost equal to that produced from pressure-cooked com starch (121°C), which was 87-94% of theoretical ethanol yield. The quality of distillates was also investigated. The most common by-products found were: acetaldehyde, ethyl acetate, propanol, isobutanol and 3-metylo-l -butanol. There were no important differences of spirits chemical composition between low-temperature- -cooking and pressure-cooking method as well as between the kind of com sample.

W pracy zastosowano metodę chemicznej konserwacji ziarna kukurydzy z użyciem preparatu na bazie kwasu mrówkowego i propionowego (KemiSile 2000 Plus). Przygotowano pięć prób: kontrolną (bez dodatków) oraz cztery próby z różnymi ilościami preparatu. Wszystkie próby przechowywano dwa miesiące. Zastosowane do fermentacji drożdże gorzelnicze pozwoliły na uzyskiwanie wydajności etanolu 86-93% w stosunku do teoretycznej z kukurydzy poddawanej bezciśnieniowemu parowaniu przed procesem zacierania. Produkcja etanolu była porównywalna z wydajnością po ciśnieniowym parowaniu ziarna (87-94% w stosunku do wydajności teoretycznej). Badano także jakość uzyskanych destylatów. Związkami ubocznymi występującymi w największych ilościach okazały się: aldehyd octowy, octan etylu, propanol, izobutanol i 3-metylo-l-butanol. Nie stwierdzono istotnych różnic w jakości destylatów, zarówno pomiędzy zastosowaną metodą bezciśnieniową i ciśnieniową parowania surowca, jak i dla poszczególnych prób konserwowanego ziarna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies