Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany skladu ciala u kobiet z BMI 25 w wyniku zastosowania niskoenergetycznej diety

Tytuł:
Zmiany skladu ciala u kobiet z BMI 25 w wyniku zastosowania niskoenergetycznej diety
Changes in fat free mass in women with BMI 25 during a low-energy diet
Autorzy:
Pachocka L
Grzybek A.
Targosz U.
Klosiewicz-Latoszek L.
Tematy:
masa ciala
redukcja masy ciala
zaburzenia metabolizmu
sklad ciala
konferencje
zmiany
dieta niskoenergetyczna
kobiety
zywienie czlowieka
Warszawa konferencja
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nieodpowiednia dieta stanowi podstawowy czynnik zaburzeń metabolicznych i zaburzeń skladu ciała. Natomiast efektem prawidłowo zbilansowanej diety jest redukcja masy ciała związana ze zmniejszeniem masy tkanki tłuszczowej (total mass - FM) i utrzymaniem beztłuszczowej masy ciała (total free mass - FFM), w tym całkowitej zawartości wody (totał body water - TBA) na niezmniejszonym poziomie. W badaniu wzięły udział 34 kobiety, w wieku od 20 do 60 lat, z BMI ≥ 25 kg/m2 . Zastosowano dietę 5024,4 kJ (1200 kcal). Po miesiącu jej realizacji wykazano statystycznie istotne zmniejszenie masy tkanki tłuszczowej (FM), zwiększenie wskaźnika FFM/FM oraz zwiększenie ogólnej zawartości wody (TBW%), jak również wody pozakomórkowej (extracellular water - ECW) (ECW%). Jednakże tylko u kobiet do 30. roku życia stwierdzono uzyskanie pożądanej minimalnej zawartości wody pozakomórkowej (ECW%).

Unhealthy diet can cause many metabolic disturbances, also in body composition as well. On the contrary, well balanced diet can result in body fat mass reduction and preservation of fat free mass and percentage of total body water. This study was aimed to evaluate changes of the fat free mass after 1 month of a low-energy diet (1200 kcal/d) in women with BMI ≥ 25. The studied group comprised of 34 women with BMI ≥ 25, age range 20-60 y. Body composition estimation (fat free mass, total body water, extracellular water (ECW) and intracellular water compartment (ICW)) was performed by bioelectrical impedance. The low energy diet 5024,4 kJ (1200 kcal) was implemented. After 1 month fat mass decreased, the FFM/FM index increased and total body water (TBW%) and extracellular water (ECW%) increased. Only in women < 30 y ECW% exceeded the reference value.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies