Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wzrost drozdzy gorzelniczych Saccharomyces cerevisiae w hydrozelu alginianowym wzbogaconym w olej sojowy

Tytuł:
Wzrost drozdzy gorzelniczych Saccharomyces cerevisiae w hydrozelu alginianowym wzbogaconym w olej sojowy
Autorzy:
Grajek W.
Pernak A.
Tematy:
wzrost drozdzy
olej sojowy
gorzelnictwo
drozdze gorzelnicze
fermentacja etanolowa
alginiany
Saccharomyces cerevisiae
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania nad fermentacją etanolową stosując komórki drożdżowe im- mobilizowane w alginianie z dodatkiem oleju sojowego i bez dodatku oleju. Stwierdzono, że dodatek oleju chroni komórki przed wysokim stężeniem etanolu i pozwala uzyskać lepszą wydajność fermentacji oraz wyższe końcowe stężenie etanolu w brzeczce odfermentowanej.

Ethanol fermentation using yeast cells immobilized in alginate gel supplemented and non supplemented with soybean oil was studied. It was found that oil supplementation protects yeast cells to high ethanol concentration and allows to improve the fermentation yield and to obtain a higher final ethanol concentration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies