Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do standaryzacji skladu chemicznego drobnego miesa wieprzowego kl.2 w ciaglych liniach rozbiorowych

Tytuł:
Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do standaryzacji skladu chemicznego drobnego miesa wieprzowego kl.2 w ciaglych liniach rozbiorowych
Application of digital image analysis for standardisation of chemical composition of processing pork meat [2-nd class] in cutting and trimming industrial lines
Autorzy:
Pisula A.
Dasiewicz K.
Flis A.
Tematy:
zawartosc tluszczu
analiza zywnosci
sklad chemiczny
zastosowanie
mieso wieprzowe
przetworstwo miesa
metody analizy
mieso drobiowe
komputerowa analiza obrazu
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W większości polskich zakładów mięsnych podział na klasy mięsa drobnego następuje w oparciu o ocenę wzrokową oraz wyrywkowe oznaczenie zawartości tłuszczu metodami laboratoryjnymi. Metody te są praco- i czasochłonne, dlatego też w niniejszej pracy sprawdzono możliwości wykorzystania metody komputerowej analizy obrazu do szacowania zawartości tłuszczu. Na podstawie przeprowadzonych badań i uzyskanych istotnych zacności stwierdzono, że metoda komputerowej analizy obrazu może być wykorzystana do oznaczenia zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym drobnym kl. 2 (po ujednoliceniu w wilku z zastosowaniem siatki o średnicy otworów 20 mm) w liniach ciągłych rozbioru i wykrawania mięsa.

n most of Polish meat plants the classification of meat trim¬mings is done by visual assessment of fat content. In some plants the results of such classification is check-out by analyti¬cal methods of fat determination (Soxhlet or Gerber methods). However those methods are laborious and cant not be used on the line. The aim of this work was to assess the possibility of using digital image analysis (DIA) for estimation of fat content in meat trimmings. It was proved that fat content in ground pork meat of particle size less than 20 mm could be estimated by DIA. It is suggested that this method could be applied on the line systems of meat cutting and deboning industrial lines.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies