Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zawartosci kwasu foliowego w fortyfikowanych sokach owocowych

Tytuł:
Ocena zawartosci kwasu foliowego w fortyfikowanych sokach owocowych
Assessment of folic acid content in fortified fruit juices
Autorzy:
Lebiedzinska A
Dabrowska M.
Szefer P.
Tematy:
soki naturalne
kwas foliowy
chromatografia cieczowa wysokosprawna
oznaczanie
soki fortyfikowane
zawartosc kwasu foliowego
soki owocowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wzbogacanie żywności w witaminy i związki mineralne nadaje jej dodatkowe właściwości, które mogą sprzyjać prawidłowemu rozwojowi i funkcjonowaniu organizmu człowieka. Wiele produktów wzbogacanych zawiera kwas foliowy, w szczególności dotyczy to soków, nektarów i napojów owocowych. Celem pracy było oznaczenie zawartości kwasu foliowego w sokach i napojach owocowych wzbogacanych z wykorzystaniem techniki wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).

Among food elements playing a leading role in the prevention and treatment of neural tube defects folic acid should be mentioned. The present study provides information about the concentrations of folic acid in fortified fruit juices and fruit drinks. The addition of folic acid to foods has yielded improved folate nutritional status.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies