Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw czesciowej wymiany tluszczu blonnikiem grochu i lubinu na cechy sensoryczne wedlin drobno rozdrobnionych

Tytuł:
Wplyw czesciowej wymiany tluszczu blonnikiem grochu i lubinu na cechy sensoryczne wedlin drobno rozdrobnionych
The effect of partial fat substitution of pea and lupine fiber for fat on sensory attributes of finely comminuted sausages
Autorzy:
Szczepaniak B.
Dolata W.
Piotrowska E.
Zamiara B.
Tematy:
blonnik pokarmowy
przetwory miesne
farsze miesne
wedliny drobnorozdrobnione
dodatki do zywnosci
groch
cechy sensoryczne
konferencje
ocena sensoryczna
lubin
Bialystok konferencja
zamienniki tluszczu
dietary fibre
meat product
meat stuffing
chopped meat product
food additive
pea
sensory trait
conference
sensory assessment
lupin
Bialystok conference
fat replacer
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Częściowa wymiana tłuszczu w wędlinach drobno rozdrobnionych błonnikiem grochu spowodowała pogorszenie cech sensorycznych kiełbas. Natomiast zastosowanie jako zamiennika tłuszczu błonnika łubinu, nawet w ilości 20%, nie obniżyło stopnia pożądalności konsumenckiej tych wędlin.

Consumer traits were examined and profile analysis was conducted of finely comminuted frankfurter type sausages with a lowered fat content replaced partially with pea and lupine fiber. Fat substitution with pea fiber in the amounts of 15 and 20% resulted in a deterioration of some quality attributes and a lowered consumer desirability of the examined products. In contrast, the introduction of lupine fiber even at 20% did not result in the deterioration of sensory quality of these sausages.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies