Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Food preferences of girls and nutritional value of diets and their effect on organisms of rats in terms of risk of obesity and atherosclerosis

Tytuł:
Food preferences of girls and nutritional value of diets and their effect on organisms of rats in terms of risk of obesity and atherosclerosis
Autorzy:
Czarnocinska J.
Niemiec I.
Szkalska A.
Aniola J.
Wadolowska L.
Tematy:
diet
risk
human nutrition
food preference
girl
rat
obesity
atherosclerosis
nutritional value
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study was conducted on 28 growing female Wistar rats, fed ad libitum for 84 days with four different diets: preferred poor, preferred rich, recommended and Labofeed B. The diet intake, feed efficiency, weight/length ratio, serum TG, TC and HDL-C levels were determined. Results were verified statistically using one-way ANOVA and the Scheffe test. The poor preferred diet with predominating fruit and vegetables, in comparison to the rich preferred diet, containing sweets, lowered the risk of obesity and atherosclerosis. The recommended diet, based on the model food ration for girls aged 13-15 years, lowered the risk of these diseases too.

Badania zrealizowano na 28 rosnących samicach szczurów rasy Wistar, które żywiono 4 dietami ad libitum przez 84 dni: dwiema preferowanymi (ubogą i bogatą) oraz dwiema porównawczymi (zalecaną i Labofeed B). Określono spożycie i wykorzystanie paszy przez zwierzęta, wskaźnik masa/długość oraz oznaczono poziom: TG, TC i HDL-C. Weryfikację statystyczną wyników przeprowadzono jednoczynnikową ANO VA i testem Scheffego. Dieta preferowana uboga, w której dominowały owoce i warzywa, w porównaniu do diety preferowanej bogatej, zawierającej w swoim składzie słodycze, zmniejszała ryzyko rozwoju otyłości i miażdżycy. Dieta zalecana, oparta o modelową rację pokarmową dla dziewcząt w wieku 13-15 lat, również zmniejszała ryzyko rozwoju tych chorób.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies