Tytuł pozycji:
Nutritional patterns of 40-year-old women from Wroclaw in the aspect of the risk of cardiovascular diseases. Part II. Vitamins, minerals
The aim of the paper was to assess the intakes of vitamins and minerals in participants of the programme “Prevention in cardiovascular diseases in a selected population from Wrocław”. To evaluate dietary intake use was made of the 24–hour dietary recall and history of nutrition. The intake of calcium (62% of the safe level of intake) was too low (because of inadequate consumption of milk and dietary products), whereas the intake of phosphorus exceeded Polish RDA nearly 2-fold. In this case, the values of the Ca/P ratio (1:2) were improperly high. The study showed an unsatisfactorily low intake of iron, copper, zinc, manganese, magnesium and vitamins B1, B2, and B6.
Oceniono spożycie witamin oraz składników mineralnych w racjach pokarmowych 40-letnich kobiet (n=592) uczestniczek programu „Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych dla wybranej populacji 40-letnich mieszkańców Wrocławia”. W badaniu zastosowano wywiad o spożyciu w ciągu 24 godzin oraz historię żywienia. Stwierdzono niedostateczne spożycie wapnia (62% normy), związane m.in. z niską konsumpcją mleka i jego przetworów (66,5% zaleceń). Wykazano wysoką podaż fosforu (153% normy) oraz nieprawidłowy stosunek Ca:P (1:2). Stwierdzono niskie spożycie żelaza, miedzi, cynku, manganu, magnezu oraz witamin z grupy B.