Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bioluminescencyjny pomiar ATP - alternatywna metoda badania czystosci mikrobiologicznej powierzchni uzytkowych

Tytuł:
Bioluminescencyjny pomiar ATP - alternatywna metoda badania czystosci mikrobiologicznej powierzchni uzytkowych
Bioluminometric measurement of ATP as an alternative method for the estimation of surfaces contamination in the food industry
Autorzy:
Czaczyk K
Powalowski S.
Tematy:
czystosc mikrobiologiczna
higiena produkcji
pomiary fizykochemiczne
przemysl spozywczy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było porównanie klasycznej metody tamponowej i bioluminescencyjnego pomiaru ATP pod kątem ich przydatności do oceny czystości mikrobiologicznej powierzchni użytkowanych w przemyśle spożywczym. Założenia obejmowały określenie przydatności każdej z tych metod w zależności od rodzaju występującej mikroflory przy kontrolowanych warunkach doświadczenia. W badaniach nie stwierdzono statystycznie istotnej korelacji pomiędzy metodą tamponową a metodą bioluminescencyjnego pomiaru ATP. Metoda luminometryczna okazała się szczególnie przydatna przy badaniu stanu sanitarno-higienicznego powierzchni na które naniesiono komórki drożdży. Podkreślono konieczność znajomości morfologii i fizjologii drobnoustrojów przy doborze metod badawczych.

The purpose of this investigation was to compare the conventional swabbing method to bioluminometric measurement of ATP in evaluating the cleanliness of surfaces used in food industry. Particular assumptions of the assay involved determination of the applicability of each of the methods, depending on present microorganisms under controlled conditions. Tlie results led to a conclusion that there was no essential statistical correlation between swabbing and luminometric measurement of ATP methods. The luminometric method appeared to be particularly useful in determination of sanitary-hygienic conditions of surfaces on which yeast cells were deposited. Importance of morphology and physiology of microorganisms in choosing the right research method was emphasized.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies