Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany ilosciowe skladu kwasow tluszczowych tluszczu mlekowego wywolane ostra metaboliczna kwasica doswiadczalna

Tytuł:
Zmiany ilosciowe skladu kwasow tluszczowych tluszczu mlekowego wywolane ostra metaboliczna kwasica doswiadczalna
Autorzy:
Jaworski J
Glazer T.
Kostyra E.
Janowski T.
Zdunczyk S.
Jaworska H.
Tematy:
weterynaria
bydlo
krowy
choroby zwierzat
kwasica metaboliczna
tluszcz mlekowy
veterinary medicine
cattle
cow
animal disease
metabolic acidosis
milk fat
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzone badania obejmowały ocenę zmian ilościowego składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlekowego i aktywności lipaz wydzieliny gruczołu mlekowego, spowodowanych eksperymentalną kwasicą metaboliczną żwacza 9 krów. Ogólny skład kwasów tłuszczowych oznaczano metodą chromatografii gazowej, zawartość wolnych kwasów tłuszczowych - metodą ekstrakcyjno-miareczkową. Efektem kwasicy metabolicznej było krótkotrwałe, silne obniżenie się zawar­tości wszystkich kwasów tłuszczowych do 15 atomów С włącznie oraz kwasu palmitynowego, przy jednoczesnym wzroście udziału kwasu palmitynowego i kwasów o 18 atomach C. Nie stwierdzono wyraźnego wzrostu zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w wydzielinie gruczołu mlekowego w okresie kwasicy, ani też tendencji do występowania spontanicznej lipolizy.

Проведенные исследования включали оценку изменений количественного состав жирных кислот молочного жира и активности липаз секрета молочной железы, выз ванных метаболическим ацидозом рубца у 9 коров. Общий состав жирных кисло определяли путем газовой хроматографии, а содержание свободных жирных кислот - — экстракционно-титрометрическим методом. В результате метаболического ацидоза наступило сильное кратковременное сни жение содержания всех жирных кислот, включающих до 15 атомов углерода, а такж пальмитиновой кислоты при одновременном повышении уровня пальмоолеиновой ки слоты и кислот, включающих 18 атомов углерода. В период ацидоза не отметили значимого повышения содержания свободных жир ных кислот в секрете молочной железы. Не наблюдали также тенденции к самопро извольному липолизу.

Examination of quantitative changes in fatty acid contents of milk fat and lipases activity of udder tissue secretion in cows with experimental methabolic rumen acidosis was done in this study. Total fatty acid content was estimated with gas chromatography, free fatty acid contents — with extract-measure method. The result of methabolic acidosis was short, high reduction of all fatty acid contents to 15C and palmitic acid with simultanous rise of palmitoleic acid aind 18C acids. Significant increase of free fatty acid contents was not confirmed du­ring acidosis in udder tissue secretion and no tendention to sponteneous lipolysis was observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies