Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przechowywanie matecznika petunii ogrodowej [Petunia hybrida] w kulturach in vitro. Czesc II. Wplyw warunkow przechowywania i skladu pozywki na regeneracje pedow przybyszowych

Tytuł:
Przechowywanie matecznika petunii ogrodowej [Petunia hybrida] w kulturach in vitro. Czesc II. Wplyw warunkow przechowywania i skladu pozywki na regeneracje pedow przybyszowych
Autorzy:
Witomska M
Latkowska M J
Jaslar M
Tematy:
pedy przybyszowe
pozywki hodowlane
Petunia hybrida
przechowywanie
kultury in vitro
petunia ogrodowa
warunki przechowywania
rosliny ozdobne
rosliny mateczne
namnazanie
adventitious shoot
culture medium
storage
in vitro culture
storage condition
ornamental plant
mother plant
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Określono wpływ przechowywania in vitro matecznika petunii ogrodowej (Petunia hybrida) z Grupy Ursynia na zdolności pędów do późniejszego namnażania. Badano wpływ temperatury (24°C i 6°C), stężenia sacharozy (30 lub 60 g‧dm⁻³) i ABA (0,5 mg‧dm⁻³) w zmodyfikowanej pożywce MS na długość okresu przechowywania, liczbę, długość i świeżą masę pędów przybyszowych. Na pożywce MS zawierającej 0,03 mg‧dm⁻³ IAA i 1 mg‧dm⁻³ kinetyny kultury przechowywano przez 6 miesięcy. Obecność ABA w pożywce wpływała negatywnie na przechowywanie roślin, niezależnie od temperatury. Okres przechowywania kultur matecznych nie miał wpływu na liczbę i długość pędów przybyszowych. Wyższe stężenie sacharozy w pożywce wpłynęło pozytywnie na liczbę, długość pędów i świeżą masę regenerowanych pędów. Temperatura przechowywania roślin matecznych nie wywarła wpływu na wzrost roślin potomnych.

The study estimated a possibility of the in vitro long-term storage of Petunia hybrida shoots (Ursynia Group). The effect of temperature (24°C i 6°C), sucrose (30 lub 60 g‧dm⁻³) and ABA concentration (0.5 mg‧dm⁻³) in the modified MS medium was studied in respect to a storage period, quantity, length and fresh weight of shoots. Cultures were stored for 6 months in the modified MS medium supplemented with 0.03 mg‧dm⁻³ IAA and 1 mg‧dm⁻³ kinetin. The presence of ABA in the medium had a negative effect on the length of storage period both at 6°C and 24°C. The length of storage period of stock cultures had no influence on the number, and length of adventitious shoots. A higher sucrose concentration in the medium had a positive effect on the number, length and fresh weight of shoots. Storage temperature did not have an effect on the growth of microcuttings.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies