Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Noxiousness and control of Qulema spp. larvae in the spring wheat

Tytuł:
Noxiousness and control of Qulema spp. larvae in the spring wheat
Autorzy:
Kaniuczak Z
Tematy:
spring wheat
control
wheat
plant protection
production technology
Qulema
cereal leaf beetle
cereal
insecticide
larva
chemical control
noxiousness
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 1992-1994 studies were carried on the noxiousness, biological effectiveness and effects of chemical control of cereal leaf beetles (Qulema spp.) on the spring wheat. The larvae most frequently injured flag leaves, damaging them to 74.8%. The reduction of flag leaves surface area ranged 20.8-38.0%. The use of insecticides resulted in the increase of the grain yield by 12.5% on an average.

W latach 1992-1994 przeprowadzono badania nad szkodliwością larw skrzypionek dla roślin pszenicy jarej, biologiczną skutecznością zastosowanych insektycydów oraz efektami produkcyjnymi wykonanych zabiegów. Stwierdzono dużą szkodliwość skrzypionek dla pszenicy jarej. Larwy skrzypionek uszkodziły liście flagowe pszenicy jarej od 56,6% do 92,0%, średnio 74,8%. Redukcja powierzchni liści flagowych wynosiła od 20,8% do 38,0%. Otrzymane wyniki badań wskazują na zróżnicowanie podatności badanych odmian pszenicy jarej na uszkodzenia przez skrzypionki. Uzyskano bardzo dobrą skuteczność zwalczania larw skrzypionek w pszenicy jarej. Najlepszymi insektycydami w ich zwalczaniu były: Karate 025 EC, Fastac 10 EC, Bulldock 025 EC, Alpha Combi 26,25 EC. Stosowanie insektycydów spowodowało przyrost plonu ziarna od 0,4% do 24,8%, a liczba ziaren z kłosa uległa zwiększeniu średnio o 21,1%. Znaczący wpływ zastosowanych insektycydów zaznaczył się w stosunku do masy ziaren z kłosa, w porównaniu do kontroli wzrosła ona od 1,4% do 38,3%. W stosunku do kontroli nastąpił również wzrost masy 1000 ziaren. Wahał się on od 4,0% do 28,4%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies