Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A rapid method for measurement of total antioxidant status of selected cereal grains - short report

Tytuł:
A rapid method for measurement of total antioxidant status of selected cereal grains - short report
Oznaczanie wlasciwosci przeciwutleniajacych zboz z zastosowaniem testu Total Antioxidant Status [TAS]
Autorzy:
Zielinski H.
Honke J.
Latosz A.
Troszynska A.
Ciska E.
Waszczuk K.
Szawara-Nowak D.
Kozlowska H.
Tematy:
wlasciwosci przeciwutleniajace
owies
zboza
test TAS
oznaczanie
zyto
pszenica
gryka
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of this study was to examine a rapid method for measurement of total antioxidant status (TAS) from a sample of selected cereal grains. Extracts prepared from buckwheat and oat had higher TAS values than extracts from wheat and barley. TAS value of extract from rye was below detection limit. We indicate that values of TAS of selected cereal grains strongly depend on the content of phenolic compounds and soluble protein. The test employed in the study, can be applied in estimation of the Total Antioxidant Status of substances extracted from cereals with phosphate buffer pH=7.0.

Celem pracy było zbadanie przydatności testu TAS (Total Antioxidant Status) do oznaczania właściwości przeciwutleniających ekstraktów wybranych zbóż. Najsilniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi charakteryzowały się ekstrakty gryki i owsa (TAS odpowiednio 9.59 i 3.52 /µmola Troloxu/g ziarniaków) podczas gdy ekstrakt żyta wykazywał wartości TAS poniżej progu wykrywalności metody (Tabela 2). Ekstrakty pszenicy i jęczmienia charakteryzowały się wartościami TAS od 0.75 do 1.49 µmol Troloxu/g ziarniaków. Wykazano zależność wartości TAS od zawartości w próbach związków fenolowych ogółem i białka rozpuszczalnego (Tabela 3). Badania wykazały przydatność testu TAS do oznaczania całkowitej pojemności przeciwutleniającej zbóż.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies