Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw metod uboju karpi na pH miesa karpiowego

Tytuł:
Wplyw metod uboju karpi na pH miesa karpiowego
The influence of stunning method on pH value of the carp fleish
Autorzy:
Bialowas H
Pilarczyk M.
van de Vis H.
Lambooij B.
Veldman M.
Tematy:
uboj zwierzat
karpie
mieso ryb
pH
metody
ryby
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było stwierdzenie wpływu dwóch metod uboju na odczyn mięsa karpiowego. Użyto tradycyjnej metody uboju polegającej na przetrzymywaniu karpi bez wody przez 30 minut i ogłuszaniu tłuczkiem oraz uboju w wodzie z użyciem zmiennego prądu elektrycznego i schładzaniu na lodzie przez 15 minut. Pomiary odczynu mięsa wykonywano bezpośrednio po filetowaniu oraz co 24 godziny przez 7 dni. Stwierdzono istotnie wyższe pH mięsa w przypadku uboju prądem elektrycznym (p<0,01). Wartość pH w świeżych filetach wynosiła 6,44 dla uboju tradycyjnego i 6,69 dla uboju elektrycznego. Niższą wartość pH u ryb uśmierconych metodą tradycyjną w porównaniu do uboju elektrycznego obserwowano przez cały okres wykonywania pomiarów.

The influence of stunning method on pH value of the carp flesh was investigated. Two methods were compared: traditional - asphyxia for 30 minutes and percussive stunning was applied and electrical - fishes were stunned with variable voltage electric current and chilled on ice for 15 minutes. Immediately after filleting and every 24 hours pH measurements of flesh were performed for 7 days. Higher pH values were recorded in fishes stunned with electricity comparing to traditional method (p<0,01). The pH values of fresh fillet were 6,44 and 6,69 in traditional and electric method, respectively. The reaction of flesh of fishes stunned with the traditional method remained lower for whole observation period.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies