Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bioakumulacja rteci w tkankach ryb z Jezior Wojnowskich

Tytuł:
Bioakumulacja rteci w tkankach ryb z Jezior Wojnowskich
Bioaccumulation of mercury in tissues of fish from Wojnowskie Lakes
Autorzy:
Polechonski R
Dobicki W
Pokorny P
Tematy:
nerki
Jeziora Wojnowskie
bioakumulacja
miesnie
leszcze
sandacze
skrzela
watroba
miedz
ryby
narzady wewnetrzne
zanieczyszczenia wod
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie bioakumulacji rtęci w nerkach, mięśniach, skrzelach i wątrobach ryb pochodzących z Jezior Wojnowskich. Dokonano porównania stężeń rtęci w organach ryb drapieżnych (sandacze) i niedrapieżnych (leszcze). Ryby odławiane były sieciami corocznie w latach 1997-2002. Wyższymi stężeniami rtęci charakteryzowały się tkanki sandaczy, niższymi - leszczy. Najwyższe stężenia rtęci stwierdzono w mięśniach. Zawartość rtęci u przebadanych gatunków ryb nie przekraczała wartości dopuszczalnych prawem w Polsce i Unii Europejskiej.

Bioaccumulation of mercury in kidneys, muscles, gills and livers was the aim of investigations in fishe from Wojnowskie Lakes. A comparison of mercury concentration was carried out in organs of predatory fish (pike perch) and non-predatory fish (bream). Fishes were caught in nets annually in years 1997-2002. Tissues of pike perch showed higher concentrations of mercury, lower-breams. Highest concentrations of mercury were detected in muscles. The content of mercury in fishes did not exceed admissible values in Poland and European Union.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies