Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka dyspersji masy bialkowej w kwasowo-podpuszczkowym skrzepie mleka

Tytuł:
Charakterystyka dyspersji masy bialkowej w kwasowo-podpuszczkowym skrzepie mleka
Autorzy:
Zander L
Zander Z
Wasilewski R
Tematy:
kwasowo-podpuszczkowy skrzep mleka
masa bialkowa
analiza sedymentacyjna
mleko
dyspersja
skrzep mleka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zastosowano metodę analizy sedymentacyjnej do oceny stopnia dyspersji masy białkowej w kwasowo - podpuszczkowym skrzepie mleka. Przedstawiono sposób przekształcenia krzywych opadania do postaci pozwalającej na wyznaczenie wartości liczbowych parametrów rozkładu RRSB dla cząstek zawiesiny. Otrzymane wyniki wskazują, że po rozmieszaniu kwasowo - podpuszczkowy skrzep mleka staje się zawiesiną złożoną z cząstek mniejszych od 0,8 mm, przy średniej wartości dRRSB równej 0,038 mm i niskiej średniej wartości współczynnika równomierności n równej 0,60.

The gravity sedimentation analysis method has been applied to evaluate the protein particles size distribution in the suspension obtained from the acid - rennet milk clot as a result of the stirring process. The computer image analysis technique has been involved for transformation of the curve records to the binary file form. It has been shown, that protein particles size in the suspension is below 0,8 mm. The particle size distribution was rather wide with the average parameter dRRSB of 0,038 mm and coefficient of conformity n equal to 0,60.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies