Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of mycotoxins DAS, ZEA and OTA on the growth of brewing yeast

Tytuł:
Effect of mycotoxins DAS, ZEA and OTA on the growth of brewing yeast
Wplyw mykotoksyn DAS, ZEA i OTA na wzrost drozdzy piwowarskich
Autorzy:
Dziuba E.
Foszczynska B.
Stempniewicz R.
Tematy:
yeast
brewing yeast
yeast growth
mycotoxin
diacetoxyscirpenol
zearalenone
ochratoxin A
determination
biomass yield
specific growth rate
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to assess how different concentrations of diacetoxyscirpenol (DAS), zearalenone (ZEA) and ochratoxin A (OTA) affect the growth of 4 brewing yeast strains in the model medium YEPG. Determinations were carried out for the following parameters: specific growth rate, duration of the log phase, and biomass yield. The results of the study showed that OTA exerted no toxic effect over the concentration range of 2.5 to 50 μg/mL. ZEA had an adverse influence on yeast growth only following application of the highest doses (50 and 100 μg/mL). DAS showed the highest toxicity, which inhibited the growth of all strains examined, even at the lowest concentration (2.5 μg/mL) applied. Each of the brewing yeasts strains showed a specific sensitivity to the toxins. The strains S. carlsbergensis 13 and S. cerevisiae 46 were found to be the least resistance, particularly to DAS.

Celem pracy było określenie wpływu zróżnicowanych stężeń diacetoksyscirpenolu (DAS), zearalenonu (ZEA) i ochratoksyny A (OTA) na wzrost 4 szczepów drożdży piwowarskich w podłożu modelowym YEPG. Badano właściwą szybkość wzrostu, długość fazy logarytmicznego wzrostu oraz plon biomasy. Stwierdzono, że OTA w zakresie stężeń od 2,5 do 50 μg/mL nie ograniczała wzrostu badanych szczepów drożdży. Zearalenon wpływał niekorzystnie dopiero przy dwóch najwyższych stężeniach (50 i 100 μg/mL). Największą toksyczność wykazał DAS, który hamował wzrost wszystkich drożdży począwszy od najniższej dawki 2,5 μg/mL. Badane szczepy drożdży charakteryzowały się indywidualną wrażliwością na toksyny. Najmniej oporne, zwłaszcza na toksynę DAS, były szczepy: S. carlsbergensis 13 oraz S. cerevisiae 46.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies