Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Seeds of Arnica montana and Arnica chamissonis as a potential source of natural antioxidants

Tytuł:
Seeds of Arnica montana and Arnica chamissonis as a potential source of natural antioxidants
Nasiona Arnica montana i Arnica chamissonis jako potencjalne zrodlo naturalnych antyoksydantow
Autorzy:
Gawlik-Dziki U
Swieca M.
Sugier D.
Cichocka J.
Tematy:
herbal medicine
medicinal plant
herbal plant
Arnica chamissonis
Arnica montana
seed
antioxidant
antioxidant source
natural antioxidant
antioxidative property
antioxidative activity
bioactive compound
phenolic acid
free radical
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Arnica sp. infusions and tinctures play a great role in the traditional and contemporary medicine. Seeds of plantation-grown Arnica montana L. (AM) and Arnica chamissonis var. foliosa Less. (AC ) are a good source of bioactive compounds such as phenolic acids and flavonoids. In both studied genera higher levels of phenolic acids and flavonoids were detected in water extracts. Regardless of plant genus, predominant fractions of phenolics were determined in seeds, comprising chlorogenic, caffeic acid, quercetin and kaempferol. All samples show high antioxidant activity, however, their levels depend on the extraction procedure and used material. The free radicals were scavenged most effectively by extracts of AC seeds (30.3% – SASA, 31.3% – DPPH and 39.8% – ABTS, respectively). It should be noted that lipid peroxidation was strongly inhibited by both studied tinctures. It is noteworthy that studied samples show positive correlations between inhibition of lipid peroxidation ability and total flavonoids and phenolic acids content (r=0.89 and r=0.83, respectively). Results obtained from this study show that Arnica seeds extract, either alone or in combination with other active principles, can be used in cosmetic, nutraceutical and pharmaceutical applications.

Nalewki i napary z arniki odgrywają wielką rolę w medycynie. Jak wykazano w badaniach, nasiona pozyskane z uprawy Arnica montana L. (AM) i Arnica chamissonis var. foliosa Less (AC ) stanowią dobre źródło związków bioaktywnych takich jak kwasy fenolowe i flawonoidy. W przypadku obydwu badanych gatunków wyższą zawartość kwasów fenolowych i flawonoidów oznaczono w ekstraktach wodnych. Niezależnie od gatunku rośliny dominującymi frakcjami związków fenolowych były kwas chlorogenowy i kawowy oraz kwercetyna i kempferol. Wszystkie badane próby wykazywały wysoką aktywność przeciwutleniającą, jakkolwiek jej poziom zależał od metody ekstrakcji użytego materiału. Wolne rodniki były najwydajniej zmiatane przez ekstrakty otrzymane z nasion AC (30,3% – SASA, 31,3% – DPPH i 39,8% – ABTS). Należy podkreślić, że peroksydacja lipidów była silnie hamowana przez nalewki. Należy odnotować, że stwierdzono dodatnią korelację pomiędzy zdolnością do hamowania peroksydacji lipidów a zawartością flawonoidów i kwasów fenolowych (odpowiednio r=0,89 i r=0,83). Otrzymane wyniki potwierdzają, że nasiona AM i AC mogą być użyte jako łatwo dostępne źródło naturalnych antyoksydantów dla przemysłu farmaceutycznego i medycznego, m.in. jako suplementy diety.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies