Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fatty acid composition of fat tissue triglycerides and skeletal muscle tissue histostructure of pigs fed diet containing flax seed

Tytuł:
Fatty acid composition of fat tissue triglycerides and skeletal muscle tissue histostructure of pigs fed diet containing flax seed
Skład kwasów tłuszczowych w triacyloglicerydach i morfologiczna struktura mięśni szkieletowych tuczników żywionych paszą z dodatkiem siemienia lnianego
Autorzy:
Doichev V
Angelov A.
Szostak B.
Ribarsci S.
Katzarov V.
Tematy:
pig
fat tissue
pork quality
feed
seed
diet
triacylglycerol
human nutrition
triglyceride
flax
fatty acid
histostructure
composition
tissue
skeletal muscle
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Fatty acid composition of muscle triaciloglicerols and micro morphological structure of m. longissimus thoracis et lumborum and m. semimembranosus were determined. Linolenic acid (Cl8:3) level in m. longissimus triaciloglicerols significantly (0.5%, 1.2% and 2.1%) increased for I, II and III group respectively. Omega ratio expressed as ratio C18:2/C 18:3 in fat at m. longissimus was 9.0, 4.7 and 2.3 respectively for the three groups. Linolenic acid level in fat at m. semimembranosus rose significantly (0.4%, 1.8% and 2.6%) and omega ratio was 15.75, 3.78 and 2.58 respectively for I, II and III group. No statistically significant differences were found in mean diameter of muscle fibers, in ratio between dark and light muscle fibers and content of different tissue components in studied muscles caused by including of flax seed in the diets.

Oznaczono skład kwasów tłuszczowych w triacyloglicerydach i mikromorfologiczną strukturę mięśni: musculus longissimus lumborum i thoracis i m. semimembranosus. Poziom kwasu linolenowego (Cl8:3) w triacyloglicerydach mięśnia longissimus wzrósł istotnie w grupie II i III w stosunku do grupy kontrolnej. Dla trzech grup zwierząt współczynnik omega, wyrażony jako stosunek zawartości C 18:2/C 18:3 w mięśniu longissimus, wynosił odpowiednio 9,0, 4,7 i 2,3. Poziom kwasu linolenowego w tłuszczu mięśnia semimembranosus wzrósł znacząco (0,4, 1,8, 2,6%), a współczynnik omega wynosił 15,75, 3,78 i 2,58 odpowiednio dla grup I, II i III. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w przeciętnej grubości włókien mięśniowych i w proporcjach pomiędzy włóknami jasnymi i ciemnymi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies