Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Niedobor kwasu linolowego a sposob zywienia i stan kliniczny chorych na mukowiscydoze

Tytuł:
Niedobor kwasu linolowego a sposob zywienia i stan kliniczny chorych na mukowiscydoze
Linoleic acid deficit and nutrition manner and clinical state of patients suffering from mucoviscidosis
Autorzy:
Walkowiak J.
Wilczynski M.
Boleslawska I.
Lisowska A.
Strzykala K.
Przyslawski J.
Tematy:
niedobory
choroby czlowieka
kwasy tluszczowe wielonienasycone
mukowiscydoza
dieta
kwas linolowy
sposob zywienia
stan kliniczny
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było przeprowadzenie analizy wieloczynnikowej determinant kliniczno-żywieniowych profilu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych u chorych na mukowiscydozę (CF), ze szczególnym uwzględnieniem kwasu linolowego. Badaniami objęto 56 chorych na CF. Grupę kontrolną stanowiło 15 odpowiadających im wiekowo zdrowych dzieci. U wszystkich badanych dokonano oznaczenia profilu kwasów tłuszczowych fosfolipidów osocza krwi. U chorych na CF dokonano oceny sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz ekspresji klinicznej choroby. W pracy wykazano, że u chorych na CF występuje związek pomiędzy sposobem żywienia i nasileniem ekspresji klinicznej choroby a niedoborem kwasu linolowego.

The aim of the work was multifactorial analyze of clinical-nutritional determinants of polyunsaturated fatty acids profile, especially linoleic acid, among patients suffering from mucoviscidosis (CF). Total of 56 patients suffering from CF were examined. Control group consisted of 15 healthy children at the same age. Indication of fatty acids profile, blood plasma phospholipids, was done among all examined patients. Nutrition manner, nutrition state and clinical expression of the disease among patients with CF were estimated. It was found that there is a relation between nutrition manner and increase of clinical expression of the disease and linoleic acid deficiency among patients with CF.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies