Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena soczewicy [Lens culinaris Medic.] na podstawie zawartosci makro i mikroelementow

Tytuł:
Ocena soczewicy [Lens culinaris Medic.] na podstawie zawartosci makro i mikroelementow
Lentils [Lens culinaris Medic.] estimation based on macro and micro elements content
Autorzy:
Kowieska A.
Petkov K.
Tematy:
bialko
sklad chemiczny
soczewica jadalna
mikroelementy
wartosc odzywcza
makroelementy
Lens culinaris
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Coraz większe zainteresowanie zarówno wśród konsumentów, jak i naukowców budzi soczewica jadalna (Lens culinaris Medic.), dlatego w różnych ośrodkach badawczych prowadzone są badania nad tym gatunkiem (4, 5, 6, 9). Do celów kulinarnych używa się całe, rozdrobnione lub skiełkowane nasiona soczewicy oraz strąki. Skład chemiczny nasion odpowiada wymaganiom dotyczącym „idealnej diety", gdyż zawiera mało tłuszczu około 1-2%, dużo białka o wysokiej wartości odżywczej 24-32% oraz nasiona te są bogate w biopierwiastki żelazo, kobalt, jod (4, 7).

Lentils (Lens culinaris Medic.) evoke bigger and bigger interests among both consumers and scientists therefore researches on this product are done in different scientific centers (4, 5, 6, 9). Whole, crumbled or sprouted lentils seeds and hulls are used for culinary purposes. Chemical composition of the seeds meets the requirement of the „perfect diet", because contains little fat, approx 1-2%, a large amount of proteins of energy value of 24-32% and the seeds are enriched with bio-elements, iron, cobalt, iodine (4, 7).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies