Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc kwasu gamma-linolenowego w oleju z nasion trzech gatunkow rodzaju Oenothera L.

Tytuł:
Zawartosc kwasu gamma-linolenowego w oleju z nasion trzech gatunkow rodzaju Oenothera L.
Autorzy:
Duczmal K. W.
Ratajczak K.
Wojciech-Ratajczak K.
Tematy:
kwas gamma-linolenowy
sklad chemiczny
nasiona
oleje roslinne
wiesiolek
olej wiesiolkowy
Oenothera
wiesiolkowate
Oenotheraceae
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The content of y-linolenic acid in seed oil of three Oenothera L. species was investigated. The influence of place of seed production in Wielkopolska and seed storage on the content of y-linolenic acid was analysed. Significant differences of y-linolenic acid content in seed oil of Oenothera L. species, cultivars and population were found. The increase of this acid during several weeks of seed storage after harvesting occurred. The place of seed production had also influence on the content of y-linolenic acid in seed oil.

Badano obecność kwasu y-linolenowego w oleju z nasion trzech gatunków Oenothera L. Analizowano wpływ miejsca reprodukcji nasion w Wielkopolsce oraz przechowywania nasion na zawartość tego kwasu. Stwierdzono istotne różnice zawartości kwasu y-linolenowego w oleju z nasion badanych gatunków, odmian i populacji Oenothera L. oraz wzrost jego ilości w czasie kilku tygodni przechowywania nasion po zbiorze. Miejsce reprodukcji nasion wpływało na zawartość kwasu y-linolenowego w oleju z nasion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies