Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Relations between tree age, fruit load and mean fruit weight

Tytuł:
Relations between tree age, fruit load and mean fruit weight
Zwiazek miedzy wiekiem drzew, gestoscia rozmieszczenia owocow w koronie i ich wielkoscia
Autorzy:
Treder W
Mika A.
Krzewinska D.
Tematy:
tree age
fruit load
blooming intensity
fruit weight
hand thinning
apple tree
Gala cultivar
dwarf P 2 rootstock
orchard
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Hand fruit thinning was performed for four successive years on 'Gala' apple trees grafted on dwarf P 2 rootstock and planted at a density of 3333 trees/ha. Trees were 5 years old when the experiment started. Three thinning treatments were done with the assumption that apples at harvest should be medium sized (8 fruits per kg), large (7 fruits per kg), or very large (6 fruits per kg). To obtain such results, 84; 74 or 63 fruitlets were left per tree in the beginning of June. Two other treatments included thinning fruitlets with any defects, and no thinning in the control. To avoid subse­quent effects of fruit load on blooming intensity, each year new trees were chosen for the experiment. The results indicated that with tree aging fruit load must be decreased to assure the same mean fruit weight.

Zawiązki owocowe przerzedzano ręcznie przez cztery kolejne lata na jabłoniach odmiany 'Gala' szczepionych na podkładce P 2, rosnących w zagęszczeniu 3333 drzew/ha i prowadzonych w formie wrzecionowej. Do świadczenie rozpoczęto, gdy drzewa miały 5 lat. Zastosowano trzy intensywności przerzedzania przy założeniu, że jabłka w czasie zbioru powinny być średniej wielkości (8 owoców w kg), duże (7 owoców w kg), bardzo duże (6 owoców w kg). Aby zyskać oczekiwany rezultat pozostawiano na drzewie odpowiednio: 84; 74 lub 63 zawiązki owocowe po ich prze­rzedzeniu pod koniec czerwca. Jako kontrolę pozostawiono zawiązki bez przerzedza­nia i drzewa, z których usunięto tylko zawiązki z defektami. Aby uniknąć wpływu następczego przerzedzania na owocowanie, wybierano co roku nową partię drzew z jednakową intensywnością kwitnienia. Doświadczenie wykazało, że z upływem lat trzeba zmniejszać gęstość rozmieszczenia owoców w koronie jabłoni, aby utrzymać ich niezmienną wielkość. Drobnienie jest wynikiem starzenia się drzew i zmiany struktury pędów w koronie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies