Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Some aspects of ecology of Pseudorasbora parva (Cypriniformes: Cyprinidae) in the Meduvrsje reservoir (Serbia, Yugoslavia)

Tytuł:
Some aspects of ecology of Pseudorasbora parva (Cypriniformes: Cyprinidae) in the Meduvrsje reservoir (Serbia, Yugoslavia)
Z ekologii Pseudorasbora parva (Cypriniformes, Cyprinidae) w zbiorniku Meduvršje (Serbia, Jugosławia)
Autorzy:
Markovic G.S.
Simovic S.Z.
Tematy:
zbiornik Meduvsrje
Serbia
czebaczek amurski
fauna
karpioksztaltne
Pseudorasbora parva
ekologia zwierzat
Cypriniformes
karpiowate
Cyprinidae
Jugoslawia
ryby
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stone moroco [Pseudorasbora parva (SCHLEGEL, 1842)] represents a newly introduced fish species in the waters of the western Serbian districts. Some ecological features (age, growth rate, nutrition) were anałyzed on the sample comprising 96 individuals caught at the reservoir profiles.

W pracy przedstawiono niektóre elementy charakterystyki ekologicznej (wzrost, odżywianie się, rozród) Pseudorasbora parva, gatunku wykazanego w 1991 roku w wymienionym zbiorniku na rzece Zapadna Morava w Serbii. Ten allochtoniczny gatunek wykazywał duże zdolności przystosowawcze do warunków panujących w nowym środowisku. Jego rozprzestrzenienie się we wspomnianym ekosystemie wpływa na zmianę składu gatunkowego występujących tam ryb. Może doprowadzić do konkurencji między nowym gatunkiem a gatunkami autochtonicznymi i zachwiać istniejącą równowagę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies