Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in blood glucose concentration and the development of sensory specific satiety in young adults with different body mass index

Tytuł:
Changes in blood glucose concentration and the development of sensory specific satiety in young adults with different body mass index
Autorzy:
Galinski G.
Gawecki J.
Stefaniak I.
Tematy:
human health
blood glucose
glucose concentration
concentration change
human nutrition
conference
body mass index
sensory specific satiety
adult
Warsaw city
blood glucose index
young adult
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to assess the effect of nutritional status of the organism on the sensory specific satiety (SSS) in young adults and to determine the relationship of blood glucose concentration and SSS. The study was carried out on a set of 18 individuals (6 persons in each group with BMI values: <20, 20-25 and >25 kg/m2, respectively), which rated the pleasantness of foodstuffs with different sensory properties (milk chocolate, crackers, grapefruit and apples) before and after ad libitum consumption of milk chocolate. The SSS was observed in all the tested individuals, irrespective of their BMI value. No statistically significant correlation was found between the change in blood glucose concentration 2 minutes after the consumption of chocolate and the occurrence of SSS. A dependence between these parameters was found 60 min after chocolate consumption.

Celem pracy była ocena wpływu stanu odżywienia organizmu na występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej (SSS) u ludzi młodych oraz określenie związku pomiędzy zmianą poziomu glukozy we krwi a SSS. Badania realizowano z udziałem 18 osób (po 6 osób w grupach o BMI: <20, 20-25 i >25 kg/m2), które określały smakowitość produktów spożywczych o odmiennych właściwościach sensorycznych (czekolada mleczna, krakers, grapejpfrut i jabłko) przed i po spożyciu do syta czekolady mlecznej. Stwierdzono występowanie SSS u badanych osób, niezależnie od ich wskaźnika BMI. Nie wykazano istotnego statystycznie związku pomiędzy zmianą poziomu glukozy we krwi po 2 minutach od spożycia czekolady a występowaniem SSS. Zależność pomiędzy tymi parametrami stwierdzano natomiast po 60 minutach od spożycia czekolady.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies